Προϊστορικός Οικισμός Πολιόχνης Λήμνου: Αποκατάσταση, Συντήρηση και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου

Κατάσταση προγράμματος: 
Σε εξέλιξη

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πολιόχνης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λήμνου, κοντά στο σύγχρονο χωριό των Καμινίων. Αποτελεί τον σημαντικότερο, οχυρωμένο οικισμό της νήσου Λήμνου και του ΒΑ Αιγαίου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των μεταλλευμάτων και του θαλάσσιου εμπορίου από τον Ελλήσποντο και τις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας στο Αιγαίο.

Η πάροδος ωστόσο του χρόνου άφησε δυστυχώς τα αποτυπώματα της λήθης και της εγκατάλειψης στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται σήμερα σε ερειπιώδη κατάσταση. Επιτακτική και αδήριτη είναι πλέον η ανάγκη από την πολιτεία της προστασίας, της συντήρησης και της ανάδειξης της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης με την πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης, σε ένα φιλόδοξο, πολυσχιδές και μεγαλόπνοο έργο που εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2014-2020) και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Με την ολοκλήρωση του βαρυσήμαντου αυτού έργου της ανάδειξης ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ακριτικής Λήμνου, αφενός προστατεύονται και διατηρούνται τα πολλαπλά και πυκνά οικοδομικά κατάλοιπα, αφετέρου βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται οι υφιστάμενες υποδομές, παρέχοντας στους επισκέπτες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και πληροφορίες σε συμβατική και ψηφιακή ορφή, προκειμένου η Πολιόχνη, να ανακτήσει μέρος της παλαιάς αίγλης και φήμης της, ως η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης.