Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δίκτυο Μουσείων Λέσβου

Το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου αποτελεί μια πρωτοβουλία των φορέων που διαχειρίζονται τα Μουσεία της Λέσβου που λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Στόχος του Δικτύου είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες της Λέσβου και ιδιαίτερα οι νέοι για την κληρονομιά μας, να προβληθούν οι συλλογές των Μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και να γνωρίσουν σε όλους τους επισκέπτες του νησιού τα Μουσεία της Λέσβου.

Ο σχεδιασμός του πλαισίου λειτουργίας του Δικτύου εξασφαλίζει την ελεύθερη συνεργασία, χωρίς ανταγωνισμούς και βασίζεται στις αρχές της ανεξάρτητης και ισότιμης έκφρασης απόψεων και προτάσεων.

Η δημιουργία του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου εκφράζει την πεποίθηση ότι ενώνοντας τις δυνάμεις τους, τα Μουσεία της Λέσβου μπορούν να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα τους επισκέπτες της Λέσβου μέσα από στοχευμένες δράσεις προβολής και κοινές εκδηλώσεις.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης εκτυλίσσεται η καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή από τον 3ο αι. π.Χ ως και τον 4ο αι. μ.Χ. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται τα περίφημα ψηφιδωτά της «Οικίας του Μενάνδρου».

Διεύθυνση: 8ης Νοεμβρίου,
Τ.Κ. 811 31 Μυτιλήνη
Τηλ: 22510 40223
E - mail:  efales@culture.gr
odysseus.culture.gr

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΡΕΣΟΥ

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: α. θρησκεία και λατρεία (αναθηματικά ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα), β. ταφικά έθιμα (επιτύμβιες στήλες, πήλινη σαρκοφάγος, κτερίσματα) και γ. καθημερινή ζωή. Στον ημιυπαίθριο χώρο εκτίθενται ευμεγέθη αρχιτεκτονικά μέλη, αναθηματικά ανάγλυφα και βωμοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Διεύθυνση: Σκάλα Ερεσού,
Τ.Κ. 811 05 Ερεσός
Τηλ. - Fax:  22530 53037
E - mail:  efales@culture.gr
odysseus.culture.gr

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΑΡΕΛΤΖΗΔΑΙΝΑΣ

Είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά της Λέσβου του τέλους του 18ου – αρχών του 19ου αιώνα. Αποτελεί σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της όψιμης Οθωμανικής περιόδου της Λέσβου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την οργάνωση της κάτοψης, του θεματικού διακόσμου, του λειτουργικού τυπικού και των κατασκευαστικών λεπτομερειών.

Διεύθυνση: Πέτρα,
Τ.Κ. 811 09 Λέσβος
Τηλ. - Fax:  22530 41510
E - mail:  efales@culture.gr
odysseus.culture.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του παρουσιάζονται μοναδικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Φύσης. Επίσης, παρουσιάζονται οι φυσικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του και η γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους. Οργανώνει ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, περιοδικές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Διεύθυνση: Σίγρι,
Τ.Κ. 811 03 Λέσβος
Τηλ. - Fax:  22530 54434, 22510 47033
E - mail:  lesvospf@otenet.gr
www.lesvosmuseum.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η συλλογή του περιλαμβάνει εικόνες βυζαντινής και λαϊκής τέχνης από τον 13ο έως τον 20ό αιώνα. Εκτός από την κύρια συλλογή των εικόνων, περιλαμβάνει επίσης συλλογές που αποτελούνται από άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη, βημόθυρα, άμφια, χειρόγραφα κ.ά.

Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Θεράποντος,
Τ.Κ. 811 31  Μυτιλήνη
Τηλ.:  22510 28916
E - mail:  ebmmyt@gmail.com
www.ebmm.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ - TERIADE

Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και VERVE με λιθογραφίες των Chagall, Matisse, Picasso, Léger κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.

Διεύθυνση: Βαρειά,
Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.:  22510 23372
E - mail:  info@museumteriade.gr
museumteriade.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Ανεγέρθηκε στη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Το 1965 ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή.

Διεύθυνση: Βαρειά,
Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ:  22510 41644
odysseus.culture.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο - Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου. Eκτίθενται έργα μεγάλων ζωγράφων και χαρακτών, Ελλήνων και ξένων καθώς και μια αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων.

Διεύθυνση: Αδραμυτίου 46,
 Τ.Κ. 811 31 Μυτιλήνη
Τηλ. - Fax: 22510 48002

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΗΘΥΜΝΑΣ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε ο Αργύρης Εφταλιώτης. Εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1981 με 77 έργα που δωρήθηκαν είτε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες είτε από συλλέκτες έργων τέχνης. Στη συλλογή της φιλοξενούνται έργα παλαιότερων δημιουργών, όπως τα δύο σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και μίας γενιάς νεότερων καλλιτεχνών.

Διεύθυνση: Μήθυμνα,
Τ.Κ. 81108 Λέσβος
Τηλ:2253071323, 6947174563, 6983611849

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Στεγάζεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο συγκρότημα του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής (1911-1967). Αυθεντικά μηχανήματα που λειτουργούν ξανά, ψηφιακές προβολές και ο ήχος της μπουρούς, ζωντανεύουν μοναδικά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου και τον κύκλο των εργασιών που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή. Το Μουσείο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή,
T.K. 811 02 Λέσβος
Τηλ:  22530 32300
E - mail:  piop@piraeusbank.gr
www.piop.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ - ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΡΑΝΑ

Πρόκειται για μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε το 1887 από το Νικόλαο Βρανά, παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Εκτίθεται σπάνιο αρχειακό υλικό, έκθεση ζωγραφικής και παλαιά αντικείμενα από τη λειτουργία του ελαιοτριβείου.

Διεύθυνση: Παπάδος,
Τ.Κ. 811 06 Λέσβος
Τηλ.: 22510 82007
E - mail:  info@vranasmuseum.gr 
www.vranasmuseum.gr

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ»

Πρόκειται για το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και προβάλλει το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου.

Διεύθυνση: Χίδηρα,
T.K. 811 10 Λέσβος
Τηλ.:  22530 51128
E - mail:  info@jakobides-digital-museum.gr
jakobides-digital-museum.gr