Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λήμνος

Aνάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Μέσο Τοπικής Ανάπτυξης - Ελκυστικοί Προορισμοί (Ιnterreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020)

Ολοκληρωμένο
Εικόνα
Περισσότερα

Εγκρίθηκε η υποβολή της πρότασης του έργου με ακρωνύμιο "Ελκυστικοί Προορισμοί" στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Η Ηφαιστία αποτελεί μία από τις δύο αρχαίες πόλεις της ακριτικής Λήμνου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, καταλαμβάνοντας όλη τη χερσόνησο της Παλαιόπολης. Οι πρώτες ανασκαφές στην Ηφαιστία έγιναν από τον Ιταλό αρχαιολόγο Αλεσσάντρο ΝτέλλαΣέτα (Alessandro Della Seta), επικεφαλής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, από το 1926 ως το 1936. Η επανάληψη των ανασκαφών τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αι. από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, έφεραν στο φως μια πόλη με ισχυρό τείχος, δημόσια κτίρια, εργαστήρια κεραμικής, λουτρά, συγκροτήματα οικιών καθώς και μία παλαιοχριστιανική  βασιλική. Στα νότια, στις θέσεις «Ραν» και «Κλήμα» εντοπίστηκαν τα νεκροταφεία της πόλης. Ένα εκτεταμένο ιερό αφιερωμένο πιθανότατα στη Μεγάλη Θεά, χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, ήταν σε χρήση από τα μέσα του 8ου μέχρι τα τέλη του 6ου αι. π.Χ.

Στα βορειοανατολικά της χερσονήσου της Παλαιόπολης, στην πλαγιά λόφου,  κτίστηκε το Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας, πάνω στα λείψανα προγενέστερων ιερών, που χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 7ου έως τον 6ο αι. π. Χ. Τα πρώτα ίχνη του Θεάτρου εντοπίστηκαν το 1928 από τον Ιταλό αρχαιολόγο SilvioAccame. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 1937-1939 από τον αρχαιολόγο G. Libertini, η οποία όμως διακόπηκε λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ενέταξε ως εταίρος στο εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών του αρχαιολογικού χώρου, με τη χάραξη και υλοποίηση των διαδρομών επισκεπτών, την περίφραξη των σημαντικότερων μνημείων του ευρύτατου αρχαιολογικού χώρου της Ηφαιστίας, τον εκσυγχρονισμό του φυλακίου και των αποθηκών, τη συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων του αρχιαολογικού χώρου, καθώς και την ψηφιακή και ηχητική ξενάγηση μέσω των διαδρομών θέασης. 

Εικόνα
ΕΕ Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014-2020
Πηγή Χρηματοδότησης:
Interreg
Κατάσταση έργου:
Ολοκληρωμένο
Interreg V-A
Φυλλάδιο Αρχαιολογικού Χώρου
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Αρχαιολογικού Χώρου
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Αρχαιολογικού Χώρου eng